Anaerobik arıtma, atıksuyun içerisinde bulunabilecek organik maddeleri (Biyokütle) enerjiye dönüştüren doğal bir süreçtir. Anaerobik arıtma, belediyelerin arıtma tesisi çamurları ve çok çeşitli endüstriyel atıkların stabilize edilmesi için 100 yıldan uzun bir süredir kullanılmaktadır. Son 25 yılda, anaerobik çürütme süreçleri geliştirilmiş ve birçok endüstride atıksu arıtımı ve/veya atıkların stabilizasyonu için uygulanmaktadır.
Anaerobik arıtma sistemlerin, atıksuyun içinde yüksek miktarda organik kirleticiler içerdiğinde, enerji elde edilmesi ve daha küçük hacimlere ihtiyaç duyulduğu için tercih edilmektedir. Anaerobik arıtmayı gerçekleştiren bakteriler ve elde edilen enerji oldukça değerlidir, kullanılabileceği gibi ve arıtma maliyetlerini düşürmek için satılabilir.
Anaerobik arıtma, organik maddelerin, oksijensiz bir ortamda yaşayan mikroorganizmalar tarafından parçalanmasıdır. Anaerobik, kelimenin tam anlamıyla "oksijen olmadan" anlamına gelir. Organik madde anaerobik ortamda ayrıştırıldığında, bakteriler metan ve karbon dioksit gazı karışımı üretirler. Anaerobik arıtma, atıksuyu, içinde bulunan organik materyalleri karbondioksit ve metan gazına dönüştürerek arıtır. Oluşan gaz biyogaz olarak adlandırılır. Biyogaz hem elektrik hem de ısı üretmek için kullanılabilir. Katıların biyogaza dönüşümü ile sistemden uzaklaştırılması gereken atık çamur miktarı çok düşüktür.
Anaerobik arıtma işlemi sırasında organik azot bileşikleri amonyak haline dönüştürülür, sülfür bileşikleri hidrojen sülfüre, fosfor ortofosfatlara dönüştürülür ve kalsiyum, magnezyum ve sodyum çeşitli tuzlara dönüştürülür. İyi çalışan bir anaerobik reaktör ile inorganik bileşenler çeşitli faydalı ürünlere dönüştürülebilir. Genellikle ham atıksuyun çok konsantre ve/ veya arıtılması çok güç olarak gözüktüğü durumlar için aerobik arıtma öncesi veya tekil olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Örnek Uygulamalar